Naar hoofdinhoud
Sfeerafbeelding
16 februari 2024

Eschpark als archeologische speelplaats

In de Bornsche Maten zijn 3 grote archeologische opgravingen gedaan, waarvan de laatste in het gebied waar het Eschpark plaats vond. Zo zijn er restanten gevonden van 24 boerderijen, 151 spiekers en bijgebouwen en 13 waterputten. Gemeente Borne wil deze vondsten zichtbaar maken door een archeologische speelplaats te maken op de plek van de opgravingen. Hiervoor is een aanbesteding uitgeschreven en deze is met ruime meerderheid van stemmen door de bewoners gewonnen door Kinderland.


Het Eschpark laat met de inrichting het verleden van Borne zien.
Het park ligt net als een es iets verhoogd, met steile randen. Het speelgedeelte krijgt speeltoestellen die wijzen naar de archeologische vondsten, zoals een klimobject in de vorm van een oude boerderij, spiekers en klim-en zitpaaltjes die in de vorm van een boerderijplattegrond staan. Aan de buitenranden komen informatiepanelen met QR codes. En er komen bankjes en bomen, een echte ontmoetingsplek voor de buurt. Het wordt een archeologisch speel-en beleefpark waarvoor de gemeente in het kader van ‘het verhaal van Overijssel’ subsidie heeft ontvangen van de Provincie Overijssel.


We maken de Bornsche Maten bewust van de bijzondere archeologische vondsten.
Het project gaat verder dan alleen het inrichten van een archeologische speelplaats. We willen hier ‘het verhaal van Borne’ vertellen. Dit doen we onder meer via informatieborden, QR-codes en door in de betonnen wanden van de parkeervakken historische silhouetten op te nemen. Op de informatieborden zal uitleg worden gegeven over de plek en de archeologische vondsten waarbij zichtbaar zal worden gemaakt hoe de mensen hier vroeger leefden. De agrarische oorsprong wordt in beeld gebracht en er zal een link worden gelegd met de textielgeschiedenis en het nabij gelegen Spanjaardsgemaal. De geschiedenis zal weer zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt.

 

09-04-2024

Onthulling bouwbord appartementen de Veste

As donderdag 11 april wordt het bouwbord voor de 44 te ontwikkelen appartement De Veste onthuld.
Op 18 april a.s. van 16.30 uur tot 18.00 uur start de verkoop van de appartementen. Locatie centrale hal De Veste, H.F. Roetgerinklaan 1. U bent van harte welkom!

Eschpark als archeologische speelplaats
16-02-2024

Eschpark als archeologische speelplaats

Grote archeologische opgravingen zijn inspiratie voor archeologische speelplaats in Eschpark.

26-01-2024

Stemmen speellocatie Eschpark

Kom woensdag 31 januari tussen 18.30 en 19.30 uur naar de centrale hal van de Veste en breng jouw stem uit op je favoriete ontwerp voor de speellocatie op het Eschpark!