Naar hoofdinhoud

Remco Gonggrijp Architect - Amsterdam

www.rg-architect.nl

 

VRIJSTAANDE DUURZAME WONING BORNE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Licht en ruimtelijk wonen

Het ontwerp betreft een ruimtelijk woonhuis met mooie lijnen, veel licht en natuurlijke materialen hetgeen bij elkaar zorgt voor een warme uitstraling. De lichte houten buitengevel is geïntegreerd in de ruimtelijke vide en de op het zuiden georiënteerde glazen gevels zorgen voor een lichte woning gedurende het hele jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constructiemethode: Constructie in beton (breedplaat) en gevels in houtskeletbouw (geprefabriceerd). Stalen skelet is ook mogelijk.

Gevelmateriaal: Duurzame houten delen en keramische leien

Dakconstructie: Geprefabriceerde hoogwaardig geïsoleerde vouwkap

Dakbedekking: Keramische leien. Optioneel geïntegreerde zonnecellen.

Orientatie: Glazen gevel georiënteerd op het zuidwesten en een meer gesloten noordoostgevel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een duurzame houten gevel:

Duurzame houtsoorten die toegepast kunnen worden zijn o.a. Accoya hout, Red Cedar, Frake hout of Plato Wood. De duurzame oplossing is om het hout te door een warmtebehandeling te verduurzamen, waarna het het hout in de loop der tijd vergrijsd en onbehandeld kan blijven. Het hout vergrijsd dan op een mooie egale manier en heeft hierbij een duidelijk zichtbare houtstructuur.

 

Oriëntatie:

De woning is naar de zon gëorienteerd. Hierbij zijn de ruimtes met veel warmtevraag naar de zuidelijke kant geplaatst en de ruimtes met weinig warmtevraag naar de meer gesloten noordkant. De grote ramen bevinden zich hierbij op de zuidkant en de kleinere ramen aan de noordkant.

 

Buitenzonwering:

Om de warmte en de lichtverdeling te reguleren kan er buitenzonwering worden toegepast. Dit zorgt voor een goed woonklimaat en levert energiebesparing op. Door het overstek van de kap kan de zonwering mooi worden weggewerkt.

 

Isolatie:

In de dikke gevels is veel isolatie opgenomen om een hoge rc-waarde te realiseren. In combinatie met hoge rendementsbeglazing heeft de woning hierdoor weinig warmteverlies.

 

Verwarming:

In de goede geïsoleerde woning is de warmtevraag gering en zijn stookkosten laag. Eventueel kan er als aanvulling een luchtverwarmingssysteem met warmte-terugwinning worden toegepast. Zonnecollectoren inclusief zonneboiler kunnen de stookkosten mede beperken.

 

Gebruik:

Wanneer er bij de inrichting gekozen word voor energiezuinige apparatuur voor onder andere koken en wassen kan het energieverbuik mede dalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Type woning: vrijstaand

Maatvoering l x b x h: 15.00 x 9.40 x 9.50 m

Bruto vloeroppervlak: 240 m2

Bouwvolume: 745 m3

Prijsindicatie van de woning: € 230.000

 

Door het prefabriceren van de houten gevels in een timmerfabriek kan de bouwtijd worden verkort en de prijs worden gereduceerd. De huidige prijsindicatie is daarom gebaseerd op een bouwsom van Ca. € 300,-/m3. Hierbij worden de geprefabriceerde gevels op de bouwplaats in delen aangevoerd en aan het skelet gemonteerd, wat mede zorgt voor een gestructureerde en efficiënte uitvoering.