Naar hoofdinhoud

Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn - Rotterdam

www.wimdebruijn.nl

 

Villa F.E.E.S.T. – samen Wonen is een feest, verbeter de wereld !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederland vergrijst in snel tempo, tot 2025 komen er liefst 900.000 55-plussers bij, fitte senioren maar ook ouderen die ondersteuning behoeven. Momenteel worden verzorgingshuizen in rap tempo omgebouwd tot verpleeghuizen voor intensieve zorg. Maar voor de groep die deze nog niet nodig heeft, maar wel andere eisen gaat stellen aan de woning, wordt bar weinig ontwikkeld. De huidige crisis op de woningbouwmarkt bevriest nieuwe initiatieven. De afkalvende ouderenzorg voorspelt verder weinig goeds. Ook maatschappelijk ontstaat er een enorm probleem, als “wij” niet voor onze ouders zorgen ontstaat er een nieuwe volksziekte: eenzaamheid…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Villa F.e.e.s.t. is een concept waarbij meerdere generaties in één combinatievilla leven met eigen ontsluiting en privacy, maar tevens met een interne verbinding waardoor zorg voor elkaar geboden kan worden en naar behoefte “samengeleefd” kan worden. In de villa woont het (jonge) gezin met kinderen in een grondgebonden woning van twee lagen. Parkeren kan plaatsvinden in de woning of op eigen terrein. De grootouders wonen op de begane grond in een grondgebonden bungalow met eventueel kamers op de verdieping.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de dagelijkse situatie hebben alle bewoners hun eigen woningentree met hun eigen privacy, maar delen ook hun leven in een praktische maar ook sociale samenhang. Vader en moeder werken in Enschede of Almelo, opa en oma zorgen deels voor de opvang van de jongste kinderen en helpen met huiswerk. De oudste dochter studeert aan de universiteit. Moeder kan deeltijds telewerken vanuit de werkkamer en zorgt drie avonden per week voor een gemeenschappelijke maaltijd, samen met oma. Oma kookt de andere dagen zelf voor opa. Omdat opa met zijn rug tobt en niet meer kan autorijden haalt de studerende dochter fietsend naar huis een boodschapje voor oma op, die op haar beurt een wasje draait voor haar kleindochter. Deze heeft na het afronden van haar studie een baantje gevonden, maar kan van de lage verdienste geen eigen woning huren of kopen en heeft besloten nog een jaartje “thuis” te blijven wonen, omdat ze hier zo zelfstandig haar eigen kamer heeft. Vader zorgt dat opa zijn medicijnen slikt en samen gaan ze op woensdag naar de fitness. Opa wandelt wel nog elke dag met de hond. Als het gezin op zomervakantie gaat zorgen opa en oma ook voor het konijn van de jongste kleindochter, die maar moeilijk haar knuffel voor drie weken thuis kan laten, maar die bij oma natuurlijk in goede handen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De scenario’s schrijven zich gemakkelijk en geven een beeld van gelukkig samenwonende gezinnen in drie generaties, die naar behoefte van elkaars aanwezigheid, tijd en liefde kunnen genieten, maar die ook hun eigen zelfstandigheid zolang mogelijk kunnen behouden. Ook in financiële zin zijn er grote voordelen, namelijk door de diverse financieringsvormen binnen één combinatievilla en door de grote zelfredzaamheid van de totale familie. Zodat dure en onpersoonlijke kinderopvang en zorg, maar ook die dure studentenkamer of jongerenwoning zolang mogelijk buiten de deur wordt gehouden. Villa F.E.E.S.T is de duurzame woonvorm waarin sociale, energiezuinige, zorgzame elementen een grote rol spelen. Villa F.E.E.S.T een feest om samen te wonen.

 

De bouwkostenraming (exclusief grond) bedraagt tussen de € 210.000 en € 330.000 afhankelijk van de wensen, oppervlakte en aantal ruimtes