Naar hoofdinhoud

LKSVDD Architecten - Enschede

www.lksvdd.nl

 

KLIMAATWONEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De behaaglijkheid in een woning zoals de mens die ervaart is de maatstaf voor comfort. Om dit comfort te realiseren is energie noodzakelijk. De belangrijkste stap in het Klimaatwonen-concept is om deze hoeveelheid energie zoveel mogelijk te beperken en optimaal gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Niet alleen door goed te isoleren maar ook door warmte en koeling op een passieve manier te benutten. De kas en de zon staan hierin centraal.

 

Het grootste orgaan van de mens, de huid, is bijzonder. Via de huid kunnen we behaaglijkheid ervaren. Onze poriën openen zich bij warmte. Wanneer onze huid de warmte niet goed meer kan afvoeren zal het gaan transpireren. Vervolgens zorgen luchtstromen langs de huid voor een verkoelend effect waardoor men zich opnieuw behaaglijk zal voelen. Hetzelfde geldt voor stralingswarmte, wanneer de mens zich in een koude omgeving, bij windstil en zonnig weer bevind. Dus wanneer we in een woning luchtstromen (koeling) en zonkracht (warmtestraling) kunnen organiseren, is het mogelijk om in elk seizoen verschillende klimaatzones te creëren.

 

Met deze energie neutrale woning kan met inzet van minimale technische middelen een aangenaam en divers binnenklimaat worden gecreëerd in relatie met het buitenklimaat. Door een ongeïsoleerde tussenzone in de vorm van een kas tussen het buiten- en binnenklimaat te introduceren, kan warmte en koude beter worden gereguleerd. De kas kan op verschillende manieren open en dicht worden gezet in relatie met binnen en/of buiten. Door inzet van low tech middelen zal met een goed geïsoleerde schil, hergebruik van de warmte van de ventilatieretourlucht en het binnenhalen van voorverwarmde ventilatielucht uit de kas de energiebehoefte fors worden teruggebracht. In de winterperiode zal de resterende warmtevraag worden ingevuld door inzet van elektrische bjjverwarming en eventueel aanvullend een speksteenkachel voor de sfeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de zomerperiode zal zonwering aan de buitenzijde van de woning, kasdoeken en kleine bomen, en het organiseren van luchtstromen door de leefgebieden een prettig binnenklimaat worden geschapen . De zonwering wordt gekoppeld aan de zonintensiteit zodat er altijd een optimaal binnenklimaat heerst. Uiteraard kan de zonwering ook handmatig worden bediend wat het bewustzijn bevorderd. Daarnaast fungeert de kas ook als een extra leefruimte met een eigen leefklimaat. Ook kan men met beplanting in de kas de vochthuishouding reguleren en de luchtkwaliteit bevorderen.

 

Omdat de toepassing van gas als energiebron eindig is, wordt de woning all electric uitgevoerd. Koken geschiedt elektrisch of op een moderne houtkachel. Alle benodigde elektriciteit wordt opgewekt door PV panelen en een zonneboilersysteem zorgt voor het warmtapwater. Op deze wijze is de energie-zelfvoorzienendheid grotendeels gegarandeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een duurzame woning is niet alleen een laag energieverbruik belangrijk. Een goed bruikbare, gezonde en toekomstbestendige woning, gebouwd met duurzame, onderhoudsarme materialen zijn even belangrijk. Met GPR gebouw wordt de mate van duurzaamheid gemeten en inzichtelijk gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwarming en ventilatie:

Een grondbuis naar de kas verwarmt de buitenlucht. Door warmte uitwisseling met de warme lucht die uit de woning wordt afgezogen zal de aangevoerde buitenlucht ongeveer 10°C warmer worden. Door de zon zal de lucht in de kas nog verder opwarmen. Met deze voorverwarmde buitenlucht wordt de woning geventileerd. Om vervolgens een behaaglijk binnenklimaat te creëren worden infrarood stralingspanelen toegepast. De infrarood panelen worden voorzien van een intelligente regeling met bewegingssensoren zodat alleen daar wordt verwarmd waar nodig. De luchttemperatuur in de woning zal relatief laag zijn, maar door de warmtestraling ervaart men toch een aangenaam en behaaglijk binnenklimaat.

 

Zonne-energie:

Op het dak van de woning komen 50 m2 PV-panelen waarmee ongeveer 6.500 kWh aan elektriciteit wordt opgewekt voor het verwarming, warm water, koken, LED-verlichting en alle huishoudelijk apparaten. Het warm tapwater wordt geleverd door een zonnecollector van 5 m2 met voorraadvat van 200 l. Dit dekt ongeveer 60% van de warm water behoefte, waarbij het resterende deel elektrisch wordt bij-verwarmd. Ook de warme ventilatielucht uit de woning wordt via een warmtepompboiler benut voor warmteterugwinning t.b.v. de warm tapwater voorziening.