Naar hoofdinhoud

3 Develop - Rotterdam

www.3develop.nl

 

De Groene Piramide

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Groene Piramide is een radicaal duurzame woning die het oeroude principe van de plaggenhut combineert met 21-ste eeuwse technologie en comfort. De woning ligt gedeeltelijk onder het maaiveld; met de daardoor vrijgekomen grond is het dak bedekt. Deze natuurlijke isolatie garandeert een behaaglijke temperatuur in zomer en winter, met weinig of geen stookkosten. De plaatsing van de woonkamer boven de slaapkamers draagt mede bij tot een prettige temperatuurverdeling in huis.

 

Anders dan in een traditionele plaggenhut is veel aandacht besteed aan daglichttoetreding, onder andere door daklichten en een groot glasvlak met zicht op het omliggende groen. Daardoor blijft ook het electriciteitsverbruik laag.

 

De Groene Piramide pleegt geen aanslag op de natuur maar vormt er juist een verrijking van. Vrijwel de hele kavel is bedekt met groen, in verschillende millieus: in de volle grond, op een zuidhelling, op een noordhelling, onder zonnepanelen. Daardoor versterkt de woning de biodiversiteit. Het groene dak houdt bovendien hemelwater langer vast zodat piekbelasting van het afvoersysteem wordt voorkomen.

 

De Groene Piramide is bescheiden in haar verschijningsvorm; vanaf de straat wekt de kavel de indruk een grote tuin te zijn. Maar wie binnentreedt komt in een bijzondere ruimte die naar achteren toe breder en hoger wordt en die zich opent naar de achtertuin.

 

De Groene Piramide is op maat gemaakt voor kavel K20 maar de principes er achter zijn universeel toepasbaar. Een kavel met een andere vorm en andere afmetingen levert een andere, maar verwante woning op.