Naar hoofdinhoud

Na de uitdaging komt de ontmoeting

 

In het voorjaar van 2014 zijn architecten, bouwers en ontwerpers uitgedaagd voor de Bornsche Maten duurzame en nulenergiewoningen te ontwerpen. Dit heeft geresulteerd in 39 inzendingen. Een vakjury heeft de inzendingen beoordeeld en uiteindelijk 18 ontwerpen geselecteerd. De gemeente Borne organiseert ontmoetingen tussen belangstellenden en ontwerpers door middel van presentaties en exposities en legt contacten tussen particuliere bouwers en de architect om het droomhuis te kunnen realiseren.

 

In tegenstelling tot veel bouwlocaties in Nederland gaat het goed in Borne met de Bornsche Maten. Er zijn de laatste jaren ruim 700 woningen gerealiseerd. Centraal in de wijk is een schitterend park aangelegd en in september 2015 is het voorzieningencluster De Veste geopend. Een investering van ruim 10 miljoen euro waarin de kinderopvang, basisschool, sport en wijkvoorzieningen onderdak krijgen.

 

In het zuidelijk deel van de Bornsche Maten is ruimte om zonder beperkende voorschriften te bouwen. Dit concept 'Wilde Wonen' is aantrekkelijk omdat de koper zelf de grootte van de kavel mag bepalen en zelf kan kiezen welke woonstijl bij hem past. In het Wilde Wonen is nog ruimte voor tien tot twintig woningen. Bouwers en architecten zijn tussen april en eind mei 2014 uitgedaagd hun creatieve kijk op het wonen in de 21e eeuw te delen.

 

Jury

Een speciaal geselecteerd team heeft de inzendingen beoordeeld. Deze commissie bestond uit:

  • Jan Astrego (oud directeur/eigenaar IAA-architecten Stedenbouw en Landschap, Enschede)
  • Lucas Haafkes (voorzitter Bouwend Nederland regio Oost)
  • Berry van den Berg (stedenbouwkundige/lid van het ontwerpteam Bornsche Maten)
  • Bas Oonk (beleidsmedewerker milieu, gemeente Borne)

 

De commissie heeft de inzendingen beoordeeld op o.a. de mate van uitvoerbaarheid, de verrassing en of het ontwerp aanspreekt bij toekomstige bewoners.

De belangrijkste criteria waarop beoordeeld is zijn:

  • Is het ontwerp verrassend en origineel?
  • Biedt de woning veel comfort?
  • Is het duurzaam (materiaal gebruik etc)?
  • Zijn er recente of (het liefst) toekomstige innovatieve toepassingen verwerkt op het gebied van ge-,her- of verbruik van energie?

 

Klik hier om naar het overzicht van de 18 gekozen ontwerpen te gaan.