Naar hoofdinhoud

K3 Architectuur - Arnhem          &          Brunsveld Verbeek Ingenieurs - Aalten/Arnhem

www.k3architectuur.nl                            www.brunsveldverbeek.nl

 

HET NIEUWE THUIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe Thuis is een woning met een moderne Nederlandse bakstenen uitstraling en is erg gebruiksvriendelijk en comfortabel. Het nieuwe thuis gaat uit van de Trias-Energetica en is gebaseerd op het Passiefhuisconcept. De sculpturale vorm past goed bij de passiefhuis uitwerking in de vorm van massieve wanden. Dit levert meerdere voordelen op, zoals een snellere bouwtijd, een luchtdichte gevel, goede thermische isolatie en een grote ontwerpvrijheid in de afwerking. De woning met strakke lijnen beschikt over verschilldene accenten die kunnen inspelen op de nader te bep0alen kavel. De bakstenen afwerking bekrachtigd deze vormentaal. De a-symmetrische dakvorm is thermisch goed geisoleerd en biedt ruimte voor PV-panelen en zonnecollectoren op het Zuidwesten en schept tegelijkertijd veel gebruiksruimte in de woning.

 

De woning heeft een comfortabel binnenklimaat in zowel het zomer- als het winterseizoen en is in hoge mate geisoleerd en luchtdicht. Hierdoor is er zeer weinig verwarming en geen actieve koeling nodig. Het comfortabele binnenklimaat is verzekerd door gebalanceerde ventilatie voorzien van hoog rendement warmteterugwinning (HR-WTW). De woning beschikt over een slimme en gebruiksvriendelijke bediening, genaamd free@home van leverancier ABB. Met dit eenvoudige systeem wordt niet alleen het energieverbruik gemonitord, ook alle functies van de woning – zoals verlichting, audio, deurcommunicatie ventilatie etc. – kunnen eenvoudig ingesteld én bediend worden via een touchscreen in de woning.

 

Free@home is zeer flexibel, waardoor eventuele toekomstige wijzigingen later eenvoudig door uzelf zijn aan te brengen. Uiteraard is bediening ook mogelijk via een gratis app op de mobiele telefoon die daarmee feitelijk een multifunctionele afstandsbediening is geworden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegepaste technieken:

De woningen worden - waar mogelijk - zo goed mogelijk georiënteerd op de zon, waardoor passieve zonne-energie nuttig gebruikt wordt. Door deze oriëntatie is het rendement van de toegepaste PV-panelen en de zonne-collectoren ook optimaal.

 

De PV-installatie is zogenaamd ‘Building Integrated PV’. Dit betekend dat er geen panelen op het dak aangebracht worden, maar dat deze integraal onderdeel uitmaken van de dakconstructie. De zonnecollectoren zijn onderdeel van een zonneboilerinstallatie welke voorziet in de duurzame opwekking van het warme tapwater.

 

De woning wordt verwarmd en gekoeld door middel van ventilatielucht. Dit middels een HRWTW voorzien van passiefhuiscertificaat. Voordat de lucht wordt toegevoerd aan de HR-WTW wordt deze voorverwarmd/voorgekoeld door middel van een lucht-aardwarmtewisselaar (LAWW). Hiermee wordt een flinke energiewinst behaald. In de zomer is het temperatuurverloop door de LAWW van 36 gr. C buiten naar 20 gr. C vóór de HR-WTW. In de winter is dit verloop van -10 gr. C buiten naar 0 gr. C vóór de HR-WTW. Hiermee worden bij de berekende woning onderstaande energiewinsten behaald:

- ca. 1.250kWh/jaar warmtewinst in de winter en

- ca. 2.250kWh/jaar koelwinst in de zomer.

 

Dit is gratis warmte en koeling verkregen vanuit de bodem.

 

De HR-WTW met passiefhuiscertificaat wordt voorzien van een een elektrisch element waarmee - in uiterste situaties - extra warmte aan de ventilatielucht toegevoerd kan worden.

 

De verlichting geschied middels LED. De vaatwasser en de wasmachine worden voorzien van een hot-fill aansluiting. Om water te besparen worden waterbesparende douches en kranen toegepast. 

 

Aanvullend:

De schil is geoptimaliseerd en er wordt enkel gebruik gemaakt van duurzame technieken (geen fossiel). Om het “nieuwe thuis” écht duurzaam te laten zijn is bewustwording van de bewoners ook erg van belang.

 

Daartoe zal men onder meer begeleid worden bij de aanschaf van zuinige huishoudelijke apparatuur (A++).

 

Financieel

Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling hypothecair krediet (ingegaan 1 jan. 2014) i.v.m. de verlaging van de energielasten kan men hogere hypotheek opnemen door deze regeling.